Het einde van het jaar nadert. Dat betekent voor velen: tijd om te reflecteren. Wat is er afgelopen jaar goed gegaan en wat kon beter.

Ook ik blik terug in december. Heb ik de doelen behaald die ik heb gesteld? Waar ben ik trots op? Bijzondere herinneringen passeren de revue en ik besluit wat ik als leermoment meeneem naar volgend jaar.

Na reflectie volgen als snel de goede voornemens. Welk gedrag wil ik veranderen of aanscherpen? Denk bijvoorbeeld aan meer tijd vrij maken voor het gezin. Doelen stellen voor het werk. Afvallen, meer sporten. Noem maar op.

Van mislukking naar succes

En wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek? Dat deze voornemens gedoemd zijn te mislukken. Waarom? Het woord zegt het al. Voor-nemen. Voor-besluit-nemen, zou je ook kunnen zeggen. Een voornemen is een idee, geen actie. Voornemens hangen op de oppervlakte, besluiten komen vanuit je kern. Het zijn keuzes waar je volledig achter staat en waarvan de motivatie zo groot is dat het niet kan mislukken. Het kan hoogstens anders lopen dan verwacht.

Verbluffende resultaten

Het nemen van besluiten betekent ook automatisch prioriteren. En dat leidt tot verbluffende resultaten.

Vorig jaar heb ik mijn voornemens verruild voor besluiten. Daar waar ik andere jaren kon concluderen dat mijn voornemens de eerste maanden al in de soep waren gelopen kan ik nu met trots zeggen dat ik alle gestelde doelen behaald heb. Op een na, deze liep anders dan verwacht. Ik zou meedoen aan de Alpe d’Huzes. Dit evenement is  door COVID—19 gecanceld, net zoals vele andere. Het zij zo. Het besluit ervoor te trainen ben ik wel nagekomen.

Doe de MCO-check

Voor 2021 schrijf ik de laatste week van het jaar mijn definitieve besluiten op, daaraan koppel ik de doelen die ik ga behalen.

Wat doe jij voor 2021?

Maak jij goede voornemens, besluiten of stel je liever doelen? Wat je ook besluit, ik gun het jou ze te behalen….Want dat is wat we allemaal graag willen toch? Stappen vooruit maken, hoe klein of groot deze ook zijn.

Binnenkort stel ik de MCO-check voor je beschikbaar….Nieuwsgierig? Nog voor het einde van het jaar vertel ik je meer.