Auteur: Stephen R. Covey

Dit boek is de bijbel voor managers en organisaties en als je het mij vraagt gewoon voor iedereen. In andere woorden “een handboek voor revolutionair management” zoals op de achterkant staat beschreven. Ik kocht het boek op een rommelmarkt van een vriend van me. Eigenlijk al ver voordat ik me onderdompelde in de wereld van persoonlijk leiderschap. Ik was er al wel achter dat ik geen fan was van romans en dergelijke. Wat dan wel daar was ik nog niet uit. Op het moment van lezen was ik werkzaam binnen het bankwezen op de afdeling Bedrijven. Toen al lag mijn interesse meer bij de ondernemer, dan bij de financiële cijfers. Een vriend tipte me dit boek met de woorden: “Suzan dit is het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Het is echt iets voor jou.”

Covey is in staat ons naar onszelf te laten kijken en naar ons in relatie tot anderen. Hij behandeld 7 principes die hij heeft vertaald naar 7 eigenschappen voor effectief leiderschap. De 7 eigenschappen van Covey zijn wereldwijd veelbesproken. De onderliggende principes zijn minder bekend. Het zijn de principes van:

  • Persoonlijk inzicht
  • Persoonlijk leiderschap
  • Persoonlijk management
  • Interpersoonlijk leiderschap
  • Empathische communicatie
  • Creatieve samenwerking
  • Evenwichtige zelfvernieuwing.

Covey maakt een duidelijk onderscheid tussen management en leiderschap. 2 zaken die in de dagelijkse praktijk nogal eens door elkaar worden gehaald. Het bijzondere aan zijn theorie is dat die van alle tijden is. Het zaagt nog steeds hout, ruim 30 jaar na de eerste uitgave van zijn boek. Zijn modellen komen terug in vele managementtrainingen en trainingen over persoonlijke ontwikkeling. Een boek dat niet mag missen in je boekenkast als je het hebt over persoonlijk leiderschap. De bewustwording van jezelf in relatie tot de ander is goud in je gesprek.